x-logo
Как технологиите оформят бъдещето на инвестициите в недвижими имоти

ТЕХНОЛОГИИТЕ В НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ

имот
инвестиране в имоти
недвижими имоти
покупка на имот

 Публикувана на

ТЕХНОЛОГИИТЕ В НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ

имот
инвестиране в имоти
недвижими имоти
покупка на имот

 Публикувана на

Как технологиите оформят бъдещето на инвестициите в недвижими имоти

Как технологиите оформят бъдещето на инвестициите в недвижими имоти

Технологиите, изкуственият интелект и дигитализацията на целия свят като цяло превземат не само ежедневието на обикновения човек, но и цели индустрии и пазари. Въпреки че не са навлезли изцяло и на този етап все още не са общоприети, технологиите малко по-малко започват да намират своето място в сферата на недвижимите имоти.  Предимствата от тяхното съществуване със сигурност ще се окажат повече отколкото си мислим!

Каква е основната цел на дигитализацията в недвижимите имоти? – по-бърза, по-лесна и по-интуитивна покупка или продажба, отдаване под наем или наемане на имот за всички участници в процеса. Платформите за недвижими имоти стават все по-функционални, практични и се развиват с недоловима скорост, предлагайки все повече и повече възможности на потребителите.

Прозрачност – използването на различни софтуери и големи бази данни позволява на цялата сфера, касаеща недвижимите имоти, да бъде по-прозрачна и ясна за потребителите, без значение дали говорим за купувачи, продавачи, наемодатели или наематели. Голяма част от реализациите до скоро се случваха „на тъмно“ и много често една от страните се оказваше ощетена. Добър пример: един от основните проблеми у нас е данъчната оценка, която е много далеч от реалната пазарна стойност на имота. Унифицирането и дигитализирането на тези процеси би повлияло многократно върху пазара на недвижими имоти, тъй като договарянето на покупко-продажбата няма да се сключва на 4 очи, а чрез платформа, достъпна за всички потребители на пазара.

Бързина – бъдещето определено е обещаващо и основната цел е покупко-продажбата на имот да се случва по възможно най-бързия начин – така купувачът ще си спести много време и ресурс, а продавачът ще се сдобие с уговорената сума значително по-бързо. Как би могло да се случи това? Чрез виртуални огледи, платформи за покупка на имоти дистанционно и смарт договори, които уреждат всички правни подробности бързо и лесно. Свикнахме да пазаруваме дрехи, обувки, техника и куп други вещи от вкъщи, а защо не и имоти?

Неограничени възможности – адекватните софтуерни решения, в комбинация с навлизането на изкуствения интелект, биха могли да издигнат пазара на недвижими имоти на едно ниво с много други индустрии и пазари, чиято дейност се осъществява на 90% с помощта на технологиите. Създаването на универсална платформа за недвижими имоти би спомогнало не само за бързо и лесно осъществяване на покупко-продажби и отдаване под наем, но и за лесен и интуитивен достъп на собственика до информация за личните му имущества. Едва ли има някой от нас, който не се е сблъсквал с административните звена и цялата бавна, тежка и недоизпипана бюрокрация, която ни посреща, когато имаме необходимост от каквато и да било справка или документ, свързан с имота ни. Ето защо, дигитализацията на тази индустрия би била изцяло в полза на потребителите – бързо, лесно и удобно боравене с личните ни документи и информация от всяка точка на света!

Времето, от своя страна, като най-ценен ресурс, е онова, което всеки от нас се опитва да съхрани и запази. Живеем в свят без граници, но за момента, за да си купим имот трябва да присъстваме лично. А ако говорим за друга държава? Или континент? Развитието на технологиите в областта на пазара на недвижими имоти би разрешило и този проблем – отново с помощта на виртуалната реалност и възможността да правим огледи на множество имоти от вкъщи, както и покупката им чрез едно кликване!

ДРУГИ НОВИНИ

собственици на жилище

Съвети за всеки нов собственик на жилище – 5 неща които трябва и 5 които не трябва да правите

Ако наскоро сте закупили ново жилище или ако сте на път да го направите, вероятно сте помислили за всички отговорности, които идват с него: ипотеки, застраховки и – рано или късно – обновяване и ремонт. Въпреки че отговорностите може да изглеждат много и на моменти непосилни, притежаването на дом е вълнуващо. Просто трябва да знаете какво да правите и какво да не правите, за да избегнете неочаквани разходи и проблеми.

5 неща, които трябва да направите преди да закупите жилище

Има няколко съвета за поддръжка на дома, които трябва да оглавят списъка със задачи на всеки нов собственик.

  1. Проверка на вашата Отопление, вентилация и климатизация (ОВК) система: Ако вашата ОВК система не е била обновена преди да закупите жилището, проверете въздушните филтри и другите части дали имат необходимост от ремонт или подмяна.
  2. Проверка на улуци и водосточни тръби: Уверете се, че вашите улуци или водосточни тръби са почистени от отломки. Ако са запушени, влагата може да се натрупа и да изтече във вашия покрив или основа – затруднение, което най-вероятно ще изисква скъпи ремонти. Потърсете също пукнатини или дупки; те могат да причинят същите проблеми.
  3. Проверете за течове: Течовете на въздух и вода – независимо дали са в изолацията, тръбите или стените – могат да доведат до редица проблеми във вашия имот. Коригирайте течовете незабавно с уплътнение или повече изолационен материал.
  4. Оценете изолацията: Изолацията на тавана, мазето и прозорците е от решаващо значение за защитата на влага, вредители и промяна на вътрешната температура. Ако има дупки, липсващи части или други проблеми с вашата изолация, ще трябва да я смените. Можете сами да инсталирате някои видове изолация; други изискват помощта на професионалист.
  5. Обновете домакинските уреди: Подмяната на един или повече от вашите уреди ще спести разходи, независимо дали смените вашата пералня, сушилня, съдомиялна машина, микровълнова печка или хладилник. Всеки един от тези уреди трябва да бъде или чисто нов или в отлично и работещо състояние.

5 неща, които НЕ трябва да правите

Има и някои грешки, които трябва да избягвате. Допускането им може да доведе до необходимостта от скъпи ремонти и реновации:

  1. Без рутинни грижи: Въпреки че къщата или апартамента може да са преминали през предварителна проверка, трябва да ги поддържате постоянно. Ако не го направите, може да се наложи да плащате за основен ремонт в рамките на една година. Рутинната грижа включва сезонна поддръжка като почистване на улуци, проверяване на контактите и превключвателите за всякакви проблеми, и тестване на детектори за дим и аларми. Пренебрегването на тези задачи или изчакването на още една година, преди да се погрижите за тях, може да доведе до повече проблеми и разходи.
  2. НЕ правете ремонти твърде рано: Въпреки че може да сте обмисляли ремонт на кухня или баня при покупката на вашия дом, най-добре е да изчакате поне една година, преди да ремонтирате дадена стая. Трябва да опознаете къщата и да си потвърдите, че няма по-важни ремонти, които се нуждаят по-спешно от вашето внимание. В противен случай можете да стигнете до средата на ремонта, само за да откриете, че основата ви е в окаяно състояние — и че нямате пари да я поправите.
  3. Преразход: Като нов собственик на жилище трябва да включите много разходи в бюджета си, включително ипотечни плащания и сметки за комунални услуги. Ако инвестирате в проекти за ремоделиране или озеленяване през първата година — без да си дадете малко време да свикнете с новия си бюджет — може да се окажете на червено. Прекарайте една година в новия си дом, след което започнете да мислите за ремонти и подобрения.
  4. Бъдете реалисти: Ако нямате пари да ремонтирате през първата година, но въпреки това искате да го направите, можете да опитате „Направи си сам“ проекти. Всички сме гледали програми и видеа, в които хората правят всичко да изглежда лесно и просто. Но трябва да сме реалисти. Тези „направи си сам“ ентусиасти са експерти, които са работили в областта от години. Повечето собственици на жилища нямат предишен опит, а тези проекти могат да бъдат сложни изискващи доста време и прецизно изпълнение.
  5. Приемане на ниска оферта: Когато започнете да наемате изпълнители за домашни проекти, ще попаднете на такива, които предлагат далеч под средната оферта. Въпреки че може да се изкушите да наемете тези професионалисти, НЕ го правете. Както се казва: получавате това, за което плащате.

Да бъдеш собственик на жилище е свързано с голяма отговорност и много възможности – някои от тях са вълнуващи, а други не толкова. Важно е да сте в крак с рутинната поддръжка, както и да сте подготвени за всичко, което може да ви се случи, преди да инвестирате в големи подобрения на дома.

6 отлични идеи за ремонт на вашия дом

6 отлични идеи за ремонт на вашия дом

Започването на ремонт на дома може да вдъхне нов живот на вашето  пространство, като подобри както естетиката му така и функционалността. Независимо дали искате да обновите банята, подовата настилка или да модернизирате кухнята си, има безброй начини да трансформирате своето жилище. В тази статия ще разгледаме шест страхотни идеи за освежаване на вашия дом, всяка от които предлага своите уникални предимства и възможности за персонализиране.

Пребоядисване на баня

Ремонтът на вашата баня е сигурен начин да добавите стойност и стил към вашия дом. Помислете за пребоядисване на ваната или плочките, за да им придадете свеж, нов вид. Можете също така да актуализирате тела като кранове, душове и осветление, за да подобрите както естетиката, така и функционалността на пространството. Освен това, инсталирането на нова тоалетна или обновяването на плотовете може незабавно да модернизира банята и да създаде по-приятна атмосфера.

Пребоядисване на дървени подове

Дървените подове са често срещан и важен елемент във всеки дом, но те могат да бъдат износени с течение на времето. Пребоядисването на вашите дървени подове е рентабилен начин да им вдъхнете нов живот, възстановявайки естествената им красота и блясък. Процесът включва шлайфане на съществуващото покритие, поправяне на всички несъвършенства и нанасяне на нов слой боя и уплътнител. Подовете ви не само ще изглеждат чисто нови, но и ще бъдат по-издръжливи и устойчиви на износване.

Сменете шкафове и чекмеджета

Смяната на шкафове и чекмеджета във вашата кухня или баня е лесен, но ефективен начин да придадете на пространството свеж и нов вид. Помислете за смяна на стари, остарели ръкохватки за модерни, стилни алтернативи, които допълват цялостната ви естетика. Изберете покрития като полиран никел, матово черно или месинг, за да добавите нотка изтънченост и елегантност към стаята.

Боядисайте шкафовете

Ако вашите кухненски шкафове изглеждат остарели, нов слой боя може да направи чудеса. Боядисването на шкафове е рентабилен начин за пълна трансформация на външния вид на вашата кухня без разходите за цялостен ремонт. Изберете цвят на боята, който допълва съществуващия ви декор и помислете за добавяне на акценти като корнизи или декоративни елементи за допълнителен визуален ефект.

Осветлението

Осветлението играе решаваща роля за определяне на настроението и атмосферата на една стая, така че обновяването на вашите осветителни тела може да окаже значително влияние върху цялостния вид и усещане на вашия дом. Помислете за замяна на остарелите тела с модерни, енергийно ефективни алтернативи, като LED осветление за вграждане или висящи полилеи. Освен това инсталирането на димерни превключватели или интелигентни контроли на осветлението може да ви позволи да регулирате светлината, за да отговаря на различни дейности и настроения, подобрявайки вашия комфорт.

Ремонт на кухнята

Кухнята често се смята за сърцето на дома така че обновяването на това пространство може да има трансформиращ ефект върху цялото жилище Помислете за актуализиране на вашата кухня с нови плотове и подова настилка за да ѝ придадете свеж модерен вид можете също така да замените старите уреди с енергийно ефективни модели да смените мивката и крана и да добавите персонализирани шкафове или решения за съхранение за да увеличите пространството и функционалността.

 

Ремонтирането на вашия дом предлага безкрайни възможности за подобряване на неговата красота, функционалност и стойност. Има безброй начини да вдъхнете нов живот на своето жилище, от пребоядисване до смяна на осветлението. Възприемайки тези шест страхотни идеи за обновяване на дома можете да създадете пространство, което отразява личния ви стил и отговаря на вашите практически нужди, така че запретнете ръкави, бъдете креативни и превърнете своя дом в пространството на вашите мечти!

СТАНИ РЕАЛИЗАТОР

Попълни твоите данни и изпрати CV, за да бъдеш част от Х отбора, а ние ще се свържем с теб за насрочване на интервю.