x-logo
инвестиция в старо или ново строителство с XNVD

Плюсове и минуси на инвестирането в ново строителство

имоти
инвестиране в имоти
недвижими имоти
покупка на имот

 Публикувана на

Плюсове и минуси на инвестирането в ново строителство

имоти
инвестиране в имоти
недвижими имоти
покупка на имот

 Публикувана на

инвестиция в старо или ново строителство с XNVD

Ново срещу старо: плюсове и минуси на инвестирането в ново строителство

Инвестицията в имот е сериозна, запомняща се и важна стъпка в живота на всеки от нас. Без значение дали става дума за жилище или бизнес имот, подробностите и малките подводни камъни около реализацията са много, а предприемането на такъв ход често се свежда до въпроса имотът ново строителство ли да бъде или не?

Какво се разбира под „ново строителство“ ?

В жаргона на пазара на недвижими имоти, под ново строителство се разбира незавършеното проекти – имоти без Акт 15. Въпреки че не са завършени, те могат да бъдат закупени. Именно това представлява инвестицията в ново строителство. Разбира се, такъв тип реализации имат както своите плюсове, така и своите минуси:

Предимства на ново строителство:
Предварителното договаряне на цената е защита срещу повишаването ѝ на база поскъпване на необходимите материали за завършване на цялостния строеж, т.е. цената на вашия имот няма да се влияе от покачването на цените в най-различни сфери;
Имате възможност за договаряне на разсрочено плащане, което осезаемо ще олекоти семейния или фирмения бюджет;
Довършителните дейности по имота са съобразени с желанията на купувача – можете да избирате до какво ниво да бъде готов вашия имот. Някои клиенти предпочитат да влязат в напълно готово жилище или офис, докато други предприемат коренно различни действия и поемат в свои ръце довършителните дейности;
Иновации в строежите – при инвестицията в новопостроен имот си спестявате главоболия, свързани с подмяна на стари и неработещи инсталации – ВиК, електричество и т.н. Изборът на ново строителство гарантира качествено изпълнение както по невидимите части, така и стилна и съвременна външна фасада, което повишава стойността на имота за в бъдеще;
Осъвременените методи на строителство са гаранция за по-висока енергийна ефективност, което от своя страна би ви спестило разходи за отопление в дългосрочен план.
Недостатъци на новото строителство, с които няма да се сблъскате, ако инвестирате във вече завършен имот:
Разбира се, на първо място е рискът, който всеки купувач поема, инвестирайки в имот, който на практика все още не съществува.
Срокът за изпълнение на проекта – период, който винаги може да се удължава по ред причини;
Несигурността дали всички поети от продавача на имота ангажименти ще бъдат изпълнени и с какво качество. От тази гледна точка е важно да инвестирате в имот, който се строи от доверена компания, с изградено име и множество гаранции за качество, а нашите реализатори са тези, които могат да ви насочат в правилната посока!
Липса на юридически права върху имота – купувачът на имот на зелено може да сключи с фирмата продавач само предварителен договор, който няма същата тежест като валиден договор за продажба, тъй като не е законно да се сключи окончателен договор преди достигането на поне груб строеж.
Квадратурата – един въпрос, който често се оказва неясен за купувачите. За разлика от вече съществуващите имоти, построени преди 1991 година, при новото строителство площта се изчислява по малко по-различен начин. В квадратурата на всеки имот се включват и общите части, заедно с таванските и подземните помещения. Докато в площта на старите имоти влиза само ¼ от терасите, то при новото строителство в квадратурата се включва цялата площ на всички тераси, които имотът притежава.

ДРУГИ НОВИНИ

имоти

Защо лятото е подходящо време за смяна на имоти?

Пазарът на недвижими имоти е динамичен сектор, където времето може значително да повлияе за успеха на реализациите и потенциалната продажба на имот. За мнозина лятото се очертава като идеален период за смяна на жилище. Ако сте любопитни защо летният период се смята за най-доброто време за преместване, продължете да четете.

Времето и по-дългите дни

Една от най-убедителните причини да обмислите преместване през лятото са благоприятните климатични условия. Лятото обикновено предлага ясно небе и приятна температура, което прави процеса на разглеждане на имоти и транспортна логистика много по-лесен. Според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) добрите метеорологични условия позволяват на потенциалните купувачи да изследват имотите на дневна светлина, подчертавайки по-ефективно характеристиките на дома и околностите. Освен това по-дългите дневни часове разширяват прозореца за огледи на имоти, осигурявайки гъвкавост както на купувачите, така и на продавачите да планират срещи след работно време или през уикендите.

Пазарна активност и запаси

През летните месеци често се наблюдава скок на пазарната активност. Данните показват, че обявите за имоти достигат пика си през това време, предлагайки по-широк избор за потенциални купувачи. Този увеличен инвентар означава, че купувачите имат повече възможности за избор, което им позволява да намерят имот, който най-добре отговаря на техните нужди и предпочитания. Освен това, повишените нива на активност водят до по-конкурентен пазар, което може да бъде изгодно за продавачите, които искат да постигнат по-високи цени за своите имоти. Повишеното търсене също ускорява процеса на транзакция, намалявайки времето, през което имотите остават на пазара.

Семейни и образователни съображения

За семейства с деца в училищна възраст лятото осигурява дълга почивка в академичния календар, което го прави подходящо време за преместване, без да прекъсвате учебната година. Този период позволява на децата да се адаптират към нова среда и да намерят нови приятели преди началото на новата учебна година. Според проучване семействата предпочитат да се местят през лятото, за да сведат до минимум въздействието върху образованието и социалния живот на децата си. Това съображение е от решаващо значение за поддържане на стабилност и приемственост за най-малките членове на семейството.

Икономически фактори

Икономическите тенденции също играят роля за превръщането на лятото в привлекателно време за смяна на имоти. В исторически план цените на имотите са склонни да се стабилизират или леко да се повишават през летните месеци, осигурявайки предвидим пазар както за купувачите, така и за продавачите. Освен това лихвените проценти по ипотеките често остават благоприятни, повлияни от по-широките икономически условия и парични политики. Лихвите по ипотечните кредити са склонни да бъдат конкурентни през лятото, което позволява на купувачите да осигурят по-добри финансови реализации. Тази икономическа среда може да облекчи финансовата тежест от закупуването на нов дом, което го прави стратегически разумно решение.

 

Лятото предлага уникална комбинация от благоприятно време, повишена пазарна активност и стабилни икономически условия, което го прави оптимално време за смяна на имоти. Семействата могат да се възползват от по-плавния преход, докато купувачите и продавачите могат да се възползват от динамичния и конкурентен пазар. Както винаги, от съществено значение е да вземете предвид личните обстоятелства и да се консултирате с реализаторите от XNVD, за да вземете информирани решения.

имоти

Нарастващата тенденция за по-малки и по-достъпни имоти

Ако до скоро беше много модерно и престижно всеки да притежава огромен имот, в който има множество стаи, разбира се, повечето неизползваеми, то към днешна дата тенденциите определено са променили посоката си.

Малките и кокетни жилища започват да се превръщат в основно търсене от страна на купувачите на недвижими имоти и тази потребителска нагласа определено е обоснована.

По-малко жилище – повече възможности

И тази зависимост се отнася за множество аспекти. Малките имоти носят със себе си голям набор от предимства, които ги правят все по-търсени и предпочитани:

Цената на малкото жилище – предимство от първостепенна важност

Разбира се, няма как да не започнем от нея. Логично е, че по-малка квадратура на имота би ви струвала по-малко средства. Което означава, че само по-себе си, по-малкото жилище винаги е по-достъпно за закупуване.

По-голяма свобода в управлението на финансите

Инвестирайки по-малка сума в имот, вие разполагате както със собствено жилище, така и с повече свободни средства, които да използвате за множество други неща: развлечения, образование, екскурзии или възвръщаеми инвестиции.

По-малко допълнителни разходи, свързани със самия имот

Квадратурата на имота е определяща за множество съпътстващи разходи, които се движат заедно с всяко жилище:

  • Енергийна ефективност: едно перо, което е от огромна важност. По-малките жилища се отопляват много по-лесно и едновременно с това комфортът в тях е максимален. Разходите за ток ще бъдат оптимални, а крайните резултати – възможно най-добри.
  • Поддръжка: хигиената и цялостната поддръжка на малките жилища е много по-лесна и едновременно с това по-качествена. Големите имоти са предпоставка за повече последващи инвестиции в различни сфери, докато малките жилища биха ви улеснили многократно от тази гледна точка.
  • Разходи към държавата: данъците и таксите, свързани с малките имоти, са в пъти по-малки отколкото тези на по-големите домове.
  • Инвестиции в личен комфорт и уют: по-малките жилища ви дават по-голяма възможност да инвестирате в по-качествени мебели и декоративни елементи, защото изискват по-малко обзавеждане и по-малка площ за отремонтиране. Това, от своя страна, ви позволява да се създадете едно пространство, което едновременно отговаря на личните ви представи и ви кара да се чувствате изцяло в свои води. От друга страна, колкото по-качествени мебели и декорации закупите, толкова по-вероятно е да са устойчиви и надежни във времето и да не се налага последваща реинвестиция.

Малкият имот е по-лесен за продажба

Вероятността да продадете по-лесно и по-бързо малък имот е много по-голяма отколкото да намерите купувач, на голямо жилище със специфично разпределение на площта. Малките имоти са много по-търсени и предпочитани заради предимствата си и това ги прави лесни за продажба и често времето от обявяването на жилището за продан до закупуването му е много по-малко от очакваното.

Перфектни за дългосрочно или краткосрочно отдаване под наем

Огромна рядкост е наематели да си търсят голямо жилище. Често причините, поради които някой търси дом под наем, са свързани с временни обстоятелства и почти никой не би искал да отделя месечно много пари за голям имот, който в бъдеще няма да притежава. От тази гледна точка, без значение дали говорим за дългосрочно отдаване под наем (за живеене в имота) или краткосрочно (отдаване само за нощувки), малките имоти са много по-предпочитани.

XNVD: Реализатори, които са до Вас и при покупка, и при продажба

С дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти, реализаторите от XNVD са ваш доверен партньор във всяка крачка, свързана с покупко-продажбата на жилище. Доверете се на специалистите, които ще Ви насочат към най-подходящите сделки за вас и превърнете покупко-продажбата на имот в истинско удоволствие.

СТАНИ РЕАЛИЗАТОР

Попълни твоите данни и изпрати CV, за да бъдеш част от Х отбора, а ние ще се свържем с теб за насрочване на интервю.