x-logo
продажба на имоти от XNVD.BG

Избор на правилния квартал: Фактори, които трябва да имате предвид, когато купувате имот

имот
имоти
покупка на имот

 Публикувана на

Избор на правилния квартал: Фактори, които трябва да имате предвид, когато купувате имот

имот
имоти
покупка на имот

 Публикувана на

продажба на имоти от XNVD.BG

Консултантите на XNVD са магьосници и това е неоспорим факт, но както знаем винаги има неща, с които трябва да се съобразим при избора на имот и които трябва да съчетаем по максимално добър начин, за да успеем да превърнем целта в изпълнена, а мечтата – в сбъдната. Поради тази причина е от изключителна важност да имате ясни изисквания към имота, който ще купувате, да сте наясно с кои елементи бихте направили компромис и кои на всяка цена трябва да присъстват. Много от подробностите се оказват недообмислени в хода на избор на имот – клиентите се замислят за тях едва когато консултантът ги постави като въпрос и това удължава достигането до крайната цел.

Едно от най-важните пера при избор на имот е местоположението. Лесно е да посочим един желан квартал и да се фокусираме върху него, но факторите около всяко местоположение са много и няма място, което да притежава само плюсове. Преценявайки плюсовете и минусите спрямо личите ни предпочитания и изисквания можем много по-лесно да вземем категорично решение. А нашите реализатори винаги изискват максимума и се стремят да постигнат и невъзможното при избор на имот. Дайте им ясни опорни точки и вижте на какво са способни! Но за тази цел е важно да съобразите някои основи фактори при избора на местоположение, защото то е една от първите стъпки при критериите за имот след бюджета и площта:

Начинът ни на живот определя и приоритетните ни точки при избор на имот. Важно е да сме наясно дали искаме този имот да бъде в близост до работното ни място, или държим да е удобно за децата ни от гледна точка на учебни заведения. Съображенията трябва да включват още болнични заведения и/или институции, ако често посещаваме такива и това би ни улеснило.

Всеки квартал си има своите предимства и недостатъци и всеки от нас има своите виждания за бъдещето. Изяснете си какво всъщност е важно за вас – добрата инфраструктура, сигурността и безопасността, степента на застрояване и озеленяване, наличието на детски градини, училища и площадки – мастър консултантите на XNVD могат да открият всичко в едно, но е важно това да се знае предварително, за да не се окаже пренебрегнат някой важен фактор.

Често характеристика на почти всеки имот в продажба е „разположен на комуникативно място“, но както добре знаем, в големите градове „комуникативно място“ може да означава много различни, а и дори непрактични за частния случай места. Съобразете местоположението на имота с вашето ежедневие и изберете локация, която е максимално подходяща за вас – транспортни връзки, които ви вършат работа, а не много на брой такива, от които нито една не бихте използвали. Обърнете внимание на трафика в района, видовете обществен транспорт, паркоместата и общото състояние на пътищата.

Удобствата в района са следващия важен елемент – козметични салони, ресторанти, заведения за бързо хранене, търговски центрове, денонощни аптеки – колкото и да смятате, че е задължително всяко от тези звена да присъства във всеки квартал, има и такива места, които не са толкова добре устроени и много от важните точки липсват. Уверете се, че всичко, от което имате нужда, ще ви бъде на една ръка разстояние!

И не на последно място – заобикалящата среда в квартала. Важно е, по възможност да се запознаете с целия квартал и да обърнете внимание на благоустройството – има ли достатъчно паркове, градинки и зеленина като цяло. Презастрояването е сигнал, че изгледите за в бъдеще не са много добри и зеленината едва ли ще се увеличава, а напротив. Спокойствието също е много важно – има ли много движение, наблюдава ли се голям човекопоток по всяко време на денонощието? Обърнете внимание и на поддръжката на избраната от вас локация – чистота, осветление, постройки и площи в близост.

Всички тези елементи са от съществена важност при избор на местоположение преди закупуване на имот. Не забравяйте, че влизате в това неповторимо предизвикателство с XNVD и нашите реализатори са наясно и с най-тихите и пусти улички около предлаганите имоти – от вас се изисква само да попитате и да попивате професионални съвети!

ДРУГИ НОВИНИ

имоти

Защо лятото е подходящо време за смяна на имоти?

Пазарът на недвижими имоти е динамичен сектор, където времето може значително да повлияе за успеха на реализациите и потенциалната продажба на имот. За мнозина лятото се очертава като идеален период за смяна на жилище. Ако сте любопитни защо летният период се смята за най-доброто време за преместване, продължете да четете.

Времето и по-дългите дни

Една от най-убедителните причини да обмислите преместване през лятото са благоприятните климатични условия. Лятото обикновено предлага ясно небе и приятна температура, което прави процеса на разглеждане на имоти и транспортна логистика много по-лесен. Според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) добрите метеорологични условия позволяват на потенциалните купувачи да изследват имотите на дневна светлина, подчертавайки по-ефективно характеристиките на дома и околностите. Освен това по-дългите дневни часове разширяват прозореца за огледи на имоти, осигурявайки гъвкавост както на купувачите, така и на продавачите да планират срещи след работно време или през уикендите.

Пазарна активност и запаси

През летните месеци често се наблюдава скок на пазарната активност. Данните показват, че обявите за имоти достигат пика си през това време, предлагайки по-широк избор за потенциални купувачи. Този увеличен инвентар означава, че купувачите имат повече възможности за избор, което им позволява да намерят имот, който най-добре отговаря на техните нужди и предпочитания. Освен това, повишените нива на активност водят до по-конкурентен пазар, което може да бъде изгодно за продавачите, които искат да постигнат по-високи цени за своите имоти. Повишеното търсене също ускорява процеса на транзакция, намалявайки времето, през което имотите остават на пазара.

Семейни и образователни съображения

За семейства с деца в училищна възраст лятото осигурява дълга почивка в академичния календар, което го прави подходящо време за преместване, без да прекъсвате учебната година. Този период позволява на децата да се адаптират към нова среда и да намерят нови приятели преди началото на новата учебна година. Според проучване семействата предпочитат да се местят през лятото, за да сведат до минимум въздействието върху образованието и социалния живот на децата си. Това съображение е от решаващо значение за поддържане на стабилност и приемственост за най-малките членове на семейството.

Икономически фактори

Икономическите тенденции също играят роля за превръщането на лятото в привлекателно време за смяна на имоти. В исторически план цените на имотите са склонни да се стабилизират или леко да се повишават през летните месеци, осигурявайки предвидим пазар както за купувачите, така и за продавачите. Освен това лихвените проценти по ипотеките често остават благоприятни, повлияни от по-широките икономически условия и парични политики. Лихвите по ипотечните кредити са склонни да бъдат конкурентни през лятото, което позволява на купувачите да осигурят по-добри финансови реализации. Тази икономическа среда може да облекчи финансовата тежест от закупуването на нов дом, което го прави стратегически разумно решение.

 

Лятото предлага уникална комбинация от благоприятно време, повишена пазарна активност и стабилни икономически условия, което го прави оптимално време за смяна на имоти. Семействата могат да се възползват от по-плавния преход, докато купувачите и продавачите могат да се възползват от динамичния и конкурентен пазар. Както винаги, от съществено значение е да вземете предвид личните обстоятелства и да се консултирате с реализаторите от XNVD, за да вземете информирани решения.

имоти

Нарастващата тенденция за по-малки и по-достъпни имоти

Ако до скоро беше много модерно и престижно всеки да притежава огромен имот, в който има множество стаи, разбира се, повечето неизползваеми, то към днешна дата тенденциите определено са променили посоката си.

Малките и кокетни жилища започват да се превръщат в основно търсене от страна на купувачите на недвижими имоти и тази потребителска нагласа определено е обоснована.

По-малко жилище – повече възможности

И тази зависимост се отнася за множество аспекти. Малките имоти носят със себе си голям набор от предимства, които ги правят все по-търсени и предпочитани:

Цената на малкото жилище – предимство от първостепенна важност

Разбира се, няма как да не започнем от нея. Логично е, че по-малка квадратура на имота би ви струвала по-малко средства. Което означава, че само по-себе си, по-малкото жилище винаги е по-достъпно за закупуване.

По-голяма свобода в управлението на финансите

Инвестирайки по-малка сума в имот, вие разполагате както със собствено жилище, така и с повече свободни средства, които да използвате за множество други неща: развлечения, образование, екскурзии или възвръщаеми инвестиции.

По-малко допълнителни разходи, свързани със самия имот

Квадратурата на имота е определяща за множество съпътстващи разходи, които се движат заедно с всяко жилище:

  • Енергийна ефективност: едно перо, което е от огромна важност. По-малките жилища се отопляват много по-лесно и едновременно с това комфортът в тях е максимален. Разходите за ток ще бъдат оптимални, а крайните резултати – възможно най-добри.
  • Поддръжка: хигиената и цялостната поддръжка на малките жилища е много по-лесна и едновременно с това по-качествена. Големите имоти са предпоставка за повече последващи инвестиции в различни сфери, докато малките жилища биха ви улеснили многократно от тази гледна точка.
  • Разходи към държавата: данъците и таксите, свързани с малките имоти, са в пъти по-малки отколкото тези на по-големите домове.
  • Инвестиции в личен комфорт и уют: по-малките жилища ви дават по-голяма възможност да инвестирате в по-качествени мебели и декоративни елементи, защото изискват по-малко обзавеждане и по-малка площ за отремонтиране. Това, от своя страна, ви позволява да се създадете едно пространство, което едновременно отговаря на личните ви представи и ви кара да се чувствате изцяло в свои води. От друга страна, колкото по-качествени мебели и декорации закупите, толкова по-вероятно е да са устойчиви и надежни във времето и да не се налага последваща реинвестиция.

Малкият имот е по-лесен за продажба

Вероятността да продадете по-лесно и по-бързо малък имот е много по-голяма отколкото да намерите купувач, на голямо жилище със специфично разпределение на площта. Малките имоти са много по-търсени и предпочитани заради предимствата си и това ги прави лесни за продажба и често времето от обявяването на жилището за продан до закупуването му е много по-малко от очакваното.

Перфектни за дългосрочно или краткосрочно отдаване под наем

Огромна рядкост е наематели да си търсят голямо жилище. Често причините, поради които някой търси дом под наем, са свързани с временни обстоятелства и почти никой не би искал да отделя месечно много пари за голям имот, който в бъдеще няма да притежава. От тази гледна точка, без значение дали говорим за дългосрочно отдаване под наем (за живеене в имота) или краткосрочно (отдаване само за нощувки), малките имоти са много по-предпочитани.

XNVD: Реализатори, които са до Вас и при покупка, и при продажба

С дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти, реализаторите от XNVD са ваш доверен партньор във всяка крачка, свързана с покупко-продажбата на жилище. Доверете се на специалистите, които ще Ви насочат към най-подходящите сделки за вас и превърнете покупко-продажбата на имот в истинско удоволствие.

СТАНИ РЕАЛИЗАТОР

Попълни твоите данни и изпрати CV, за да бъдеш част от Х отбора, а ние ще се свържем с теб за насрочване на интервю.