x-logo
оглед на имот

На какво трябва да обръщате внимание, когато извършвате оглед на имот

 Публикувана на

На какво трябва да обръщате внимание, когато извършвате оглед на имот

 Публикувана на

оглед на имот

Покупката на собствено жилище е едно от най-важните решения в живота ни. Този избор изисква внимателност и прецизност, защото влияе върху нашето бъдеще и благополучие. Затова е от съществено значение да направим обстойна оценка на всички аспекти на имота, преди да се ангажираме с покупката.

Огледът на имот е процесът, при който потенциалният купувач посещава жилището, за да го оцени на място. Това включва не само разглеждане на самото жилище, но и на сградата и района, в който се намира. Целта е да се идентифицират всички плюсове и минуси, за да се направи информирано и сигурно решение.

Проверете за основни проблеми в имота

Първото нещо, върху което трябва да се съсредоточите, е да откриете дали имотът има сериозни проблеми. Те могат да включват структурни проблеми, проблеми с електричество, канализационна система, документация и други.

Направете подробен списък с различни характеристики на имота и тяхното състояние

Някои от тези характеристики включват земя, конструкция, покрив, екстериор, прозорци, врати, кухня, бани, водопровод и електричество. Запишете ги и проучете състоянието им. Освен това запишете и необходимите ремонти. Това ще ви помогне да свършите нещата по организиран начин и ще ви спести пари в дългосрочен план.

Не пренебрегвайте дребните проблеми

Въпреки че незначителните проблеми могат лесно да бъдат отсранени лесно, не ги пренебрегвайте. Те могат да включват HVAC модули, гаражни врати, врати, светлини, стени с напукана или люспеста боя, незначителна външна поддръжка, остарели уреди и износени детайли.

Структурна оценка

Започнете с проверка на структурната цялост на имота. Потърсете признаци на пукнатини, неравности в подовете или изкривени стени.

Проверка на покрива

Обърнете специално внимание на състоянието на покрива. Проверете за липсващи керемиди, признаци на щети от вода, тъй като проблемите с покрива могат да доведат до значителни разходи по-късно.

Инспекция на водопроводни и електрически инсталации

Огледайте внимателно водопроводната и електрическата инсталации. Проверете за течове, водно налягане и функционалността на контактите и превключвателите, за да сте сигурни, че отговарят на вашите нужди.

Оценка на интериора

Оценете качеството на интериора на имота, като се съсредоточите върху стените, таваните и подовите настилки. Потърсете признаци на петна от вода, мухъл или нашествия от вредители, които може да изискват специално внимание.

Външен анализ

Разгледайте външните елементи, включително външна изолация сайдинг, прозорци и врати. Оценете състоянието на системите за озеленяване и дренаж, за да прецените цялостната поддръжка.

Помислете за факторите на околната среда

Вземете предвид факторите на околната среда като зони на наводнения, геоложки рискове и потенциални опасности в района. Тази информация може да повлияе на дългосрочната жизнеспособност на имота.

Преглед на документацията и разрешителните

Поискайте документация и разрешителни за всякакви ремонти или допълнения, направени в имота. Проверете дали всичко е в съответствие със строителните норми и разпоредби, за да избегнете бъдещи усложнения.

Оценете квартала 

Оценете квартала и близките удобства, като вземете предвид фактори като училища, транспорт и безопасност. Това може да даде представа за цялостния начин на живот, който имотът предлага.

Като се придържате към тези експертни съвети, можете да извършите задълбочена проверка на имота, което ви позволява да вземате информирани решения и да избягвате потенциални капани.

Получете професионална помощ от вашия реализатор по недвижими имоти

Огледите на имотите могат да бъдат доста изнервящи. Следвайки съветите, споменати по-горе, можете да преминете през целия процес с лекота. Ако нямате опит в продажбите и огледите на имоти, потърсете помощ от реализатор, за да оцените истинското състояние на жилището. Не забравяйте, че професионалистите в сферата на недвижимите имоти имат богат опит в продажбите и могат да ви гарантират експертиза, която ще бъде ценна за вас.

 

ДРУГИ НОВИНИ

жилища

Съвети за по-млади купувачи на жилища: Как да превърнете мечтата си в реалност

Напускането на родителската къща е един специален период от живота на всеки човек, който е обвързан както с много положителни емоции, така и с напрежение около неизвестното – къде ще живея, с кого ще живея, ще успея ли да си закупя жилище или да си намеря апартамент под наем, който да отговаря както на бюджета, така и на изискванията ми… и много, много други въпроси, които възникват един след друг със страшна скорост.

Разбира се, всички въпроси си имат лесни и логични отговори, ако вместо да се тревожите за тях се допитате до правилните хора, а именно – реализаторите от XNVD, които са се специализирали в разрешаването на всякакви казуси, които вълнуват младите купувачи на имоти.

Специални съвети за специални хора: препоръки от XNVD за млади купувачи с големи амбиции

Да, няма да отречем, че закупуването на имот е по-рентабилна, логична и правилна в дългосрочен план инвестиция. Едва ли има някой, който не се е сблъсквал поне няколко пъти с теорията „по-добре месечна вноска за заем, отколкото за наем“. На теория – лесно, на практика – трябва да се обмисли доста по-задълбочено. Защо?

Разгледайте внимателно желанията и нуждите, които имате, когато става дума за закупуване на жилища

Какво означава това? Преценете добре ситуацията, в която се намирате и се опитайте да планирате. Представете си къде бихте искали да живеете и преценете дали сте тип човек, който би се установил с лекота на едно определено място, или притежавате по-скоро авантюристичен тип характер и бихте обиколили България в рамките на няколко години, бягайки от скуката. Ако вашите желания и нужди са по-скоро на етап приключения, отложете закупуването на имот и се насочете към наем, защото това е вариантът, който е по-малко ангажиращ и е по-подходящ за млади хора, които все още не са решили да се установят на едно място.

В случай, че сте от хората, за които домът е и място за живеене, и офис и парти център – закупуването е най-логичната и добра инвестиция, която можете да направите. Да, със сигурност няма да е лесно в началото, но реализаторите от XNVD ще ви покажат, че далеч не е и толкова трудно, невъзможно и страшно. Нека разгледаме върху какво би било редно да се фокусирате преди да направите първите основни стъпки с цел покупка на жилище:

Студентски живот – сладък живот… не се лишавайте от тази широкоспектърна възможност. Класическите 4 години на българския студент са начин както да създадете незабравими спомени с приятели и колеги, така и да си спестите доста средства, които впоследствие да инвестирате в собствен имот. Как? Много лесно – живеейки с приятели и/или колеги за определен период от време. Един чудесен начин, който ще ви помогне да имате добър старт, когато дойде моментът за закупуване на имот.

Допитайте се до реализаторите от XNVD

Защото те са хората, които следят пазара на недвижими имоти, тенденциите в сферата, запознати са с подводните камъни и могат да ви дадат отговори на много важни и съществени въпроси, които да променят изцяло плана за действие:

  • Сега ли е подходящият момент за закупуване на имот?
  • В кой квартал е най-изгодно да се закупи жилище?
  • Струва ли си наистина да се закупи точно този имот на точно тази цена?
  • Кое е по-изгодно в конкретния случай – покупка или наем?

… както и много, много други специфични неща, с които ще се сблъскате, когато навлезете във фазата „ще живея сам!“

имоти

Най-честите причини, поради които хората продават имоти

Голяма крачка е да решите да продадете имота си, особено ако става дума за дома ви. Това означава да преместите семейството си от обичания дом, в нов и напълно непознат. Или пък да смените изцяло местоположението на офиса си, администрацията на сградата си… Изобщо продажбата на недвижим имот, било то обитаем или не, семейно или наследствено жилище, понякога може да окаже доста сериозен дискомфорт или пък напълно обратното – повод за радост, за дълго чакана промяна или нова придобивка.

Казано накратко, зад това променящо живота решение обикновено има убедителна причина и интересното е, че проучванията показват, че все пак са необходими приблизително две години от идеята за продажба до действителното решение да пуснете имота си на пазара.

Кои са най-честите причини за продажба на жилищен имот?

  1. Преместване

Разбира се, преместването води класацията. На хората им се налага да променят местоживеенето си поради различни причини. Може да им е била предложена по-добра работа в друга част на страната; може да им се наложи да се преместят в район за по-добро/по-подходящо училище за техните деца; може да се наложи да се преместят по-близо до възрастните си родители или с цел да намалят продължителността на пътуването си до работа.

Която и да е от гореупоменатите причини, тя често води до продажба на настоящия имот и закупуване на нов.

  1. Нарастване на семейството

Щастливи моменти като появата на деца в семейството често се оказват причина за продажба на текущото жилище, тъй като малчуганите имат нужда от собствени стаи. Първоначалното „ергенско“ апартаментче е напълно достатъчно за влюбена двойка, но с раждането на децата то се оказва не само малко, но и крайно неподходящо за отглеждане на бебета и подрастващи.

  1. Отлитането на децата от семейното гнездо

Когато родителите останат отново сами, защото децата им са поели по своя път, те намират за безпредметно да поддържат голям имот, който има нужда от много повече ресурси – както финансови, така и времеви. В голяма част от тези случаи, хората избират да продадат имота си и да си закупят по-малък, който да отговаря на нуждите към определения етап от живота им.

  1. Промяна в начина на живот

Тук можем да акцентираме върху два варианта:  преместване от града в селото  / преместване от селото в града.

И колкото и неочаквано да е, преместване от града в селото или в значително по-малки градчета се оказва все по-предпочитания начин на живот, въпреки че до много скоро тенденциите бяха в обратна посока.

Най-често се наблюдава при двойки, които създават семейства и се местят от оживен град в район, където децата им могат да имат по-голяма градина, в която да тичат, и където парите от продажбата на техния компактен градски имот могат да им купят много по-голям дом.

Но не само младите семейства предприемат този ход. По-възрастните двойки, в пенсионна възраст, често избират да се отдалечат от натоварения градски живот, за да живеят по-спокойно.

Разбира се,  при други наблюдаваме и обратната тенденция – те избират да се преместят в голям и оживен град, който до скоро не е бил подходящ за тях по ред причини – деца, установена работа и др.

  1. Освобождаване на собствен капитал

Често наблюдавано по разнообразни прични, това е една от най-често срещаните ситуации, когато става въпрос за продажба на имот. Голяма част от хората избират да продадат голямото си жилище или къща, а много често и наследствени имоти, които се предполага, че няма да бъдат обитавани, за да освободят средства, които да използват за други цели – покупка на по-изгоден имот, екскурзия, инвестиция.

СТАНИ РЕАЛИЗАТОР

Попълни твоите данни и изпрати CV, за да бъдеш част от Х отбора, а ние ще се свържем с теб за насрочване на интервю.