x-logo
market value of a property

Как се определя пазарна оценка на имот?

 Публикувана на

Как се определя пазарна оценка на имот?

 Публикувана на

market value of a property

Спецификите и особеностите около закупуването на един имот са много и са свързани с най-различни цели. Един от тези важни моменти е определянето на пазарната оценка на имота. Какво представлява пазарната оценка сама по себе си, каква е целта и кои са критериите, по които се определя?

Пазарната оценка на имота се изготвя с цел обезпечаване на банката при покупка на имот с ипотечен кредит. Тази оценка е различна от всички други , които могат да бъдат изготвени за един имот –като начин на определяне, цел и стойност. Защо? Пазарната оценка на един имот в повечето случаи е по-ниска от пазарната цена на имота (сумата, за която купувача и продавача са се споразумели). Тя се изготвя от компетентно, професионално лице, което има законовото право да я извършва и е базирана на определени критерии, които са равнозначни за всички имоти.

Интересен факт е, че пазарната оценка на един имот не може да бъде използвана за други цели, тъй като за изготвянето ѝсе следва определена методология и крайния резултат е валиден за даден момент, а не завинаги.

Лицата или консултантски къщи, които могат да извършват пазарни оценки, са лицензирани за тази дейност и се контролират от Камарата на независимите оценители. Голяма част от банките работят с предварително определени за това лица, а в някои случаи е възможно и клиентът сам да избере оценител, стига политиката на конкретната банка да позволява такава опция.

Изготвянето на пазарна оценка на имот е платена услуга, чиято стойност се определя в зависимост от ценоразписа на конкретната фирма или независимия оценител. Често тя се изготвя в началото на процеса по закупуване на имота, тъй като е валидна само и единствено към момента на определянето и е важно да бъде своевременна и актуална.

Как се определя пазарна оценка на имот?

Оценителите имат свои установени методи за определяне пазарната оценка на имоти. Това може да се случи чрез:

  • Сравняване на имота с аналогичен (местоположение, квадратура, състояние и т.н.), като е важно покупко-продажбата да се е осъществила възможно най-скоро спрямо датата на изготвяне на настоящата оценка;
  • Изчисляване на разходите по придобиване на дадения имот минус амортизацията му към момента;
  • Изчисляване на евентуалните приходи, които имотът би могъл да донесе на собственика във времето.

Какво ще получи бъдещия собственик като финален документ?

Окончателната пазарна оценка на имота представлява крайна сума, която е аргументирана чрез различни критерии, които се вземат предвид при изготвянето на документа: общо състояние на сградата, година на строеж, местоположение, анализ на района (предимства и недостатъци), релеф, ремонтни дейности, както и пазарните условия, в които е изготвена пазарната оценка (анализ на пазара на недвижими имоти – търсене, предлагане, тенденции). Включени са и всички предоставени от възложителя документи, тъй като в много от случаите не всичко необходимо може да бъде предоставено и е важно да се отбележи на базата на кои документи е изготвена крайната пазарна оценка.

Какви са опасностите?

Оценителите, с които банките работят, са лицензирани лица, които няма как да ви измамят или подведат при изготвянето на оценката. Това, което може да се възпрепятства вашето споразумение, е да се окаже, че заявената пазарна цена на имота е многократно по-висока от реалната му пазарна оценка. В такъв случай, вашата позиция е неизгодна по отношение отпускането на ипотечен кредит, тъй като сумата, която ще ви бъде дадена ще бъде в много по-малък размер отколкото цената, за която сте се съгласили да откупите имота.

ДРУГИ НОВИНИ

жилищни възможности в София

Разнообразни жилищни възможности в София

София, оживената столица на България, привлича купувачите на жилища с разнообразни недвижими имоти, предлагайки безброй възможности, които да отговарят на всеки вкус и начин на живот. От оживените апартаменти в центъра на града до спокойствието на крайградските къщи, пазарът на недвижими имоти се грижи за всички предпочитания. В тази статия ще откриете богатото разнообразие от възможности за избор на жилище, което София може да предложи, предоставяйки информация за динамичните опции, налични за бъдещите купувачи.

Апартаменти в София

Сърцето на градския живот в София се крие в неговите удобни апартаменти. Идеални за тези, които търсят близост до културни забележителности и оживена атмосфера, апартаментите в центъра на града предлагат както стил, така и функционалност. Квартали като Лозенец и Изток също са особено предпочитани заради своята достъпност и удобства. Живеенето в апартамент в София предлага  набор от възможности от уютни студиа до просторни мезонети, като гарантира идеалното решение за всеки един купувач или наемател.

Къщи

Къщите привличат тези, които копнеят за повече пространство и връзка с природата. Столицата може да се похвали с места като Бояна, предлагащи спокойствие, като същевременно поддържат достъп до града. Къщите в тази категория често се отличават със зелени градини и просторен интериор, осигурявайки идеална обстановка за семейства или за тези, които търсят по-тиха жилищна среда. Чарът на крайградския живот се крие в баланса между модерните удобства и спокойното уединение от градската суматоха.

Инвестиционни възможности

Динамичният пазар на недвижими имоти в София предоставя множество възможности за инвеститори. Нововъзникващите квартали, които са в процес на освежаване и развитие на инфраструктурата, често се оказват скрити „скъпоценни камъни“. Стратегическите инвеститори могат да се възползват от развиващия се пейзаж на града, като не само се наслаждават на настоящите удобства на своята собственост, но и се позиционират за потенциална бъдеща възвръщаемост. Независимо дали става въпрос за идентифициране на перспективни квартали или за разбиране на пазарните тенденции, столицата предлага множество възможности за инвестиции в недвижими имоти.

Насоки от нашите професионалисти

Поемането на пътешествието за намиране на перфектния имот може да бъде трудна задача, но нашият екип от опитни професионалисти е тук, за да ви помага на всяка стъпка от пътя. Нашите експерти притежават задълбочени познания за пазарните тенденции, кварталите и инвестиционния потенциал на София. С тяхното ръководство реализирането на вашата мечта става един бърз и приятен процес. От разбирането на правните тънкости до идентифицирането на стратегически инвестиционни възможности, нашите реализатори са посветени на това да гарантират, че вашето изживяване по закупуване или наемане на недвижими имоти е напълно успешно!

Фактори, влияещи върху избора на жилище

Изборът на правилния имот включва внимателно разглеждане на различни фактори. Бюджетните ограничения, размерът на семейството и предпочитанията за начина на живот играят ключова роля. Близостта до основни удобства и работни места също влияе върху избора на жилище. Разбирането на тези фактори дава възможност на потенциалните купувачи да вземат информирани решения, съобразени с техните специфични нужди и стремежи.

Пазарът на недвижими имоти в София е изключително динамичен и предлага разнообразни възможности, за да отговори на нуждите на всички потенциални купувачи на жилища. От удобството на апартаментите до спокойствието на крайградските къщи, всеки тип имот предлага уникални предимства. Тъй като София продължава да се разраства, така ще се развива и пазарът на недвижимите имоти, предоставяйки безкрайни възможности за тези търсещи място, което да нарекат свой дом. Ключът се крие в разбирането на личните предпочитания, разглеждането на различни квартали за намиране на перфектния имот в тази оживена европейска столица.

Днешният купувач на жилище предпочитания и приоритети

Днешният купувач на жилище предпочитания и приоритети

Днешните купувачи на жилища имат специфични предпочитания и приоритети. Променящата се демография, напредъкът в технологиите и нови обществени норми доведоха до динамичен пазар, където нуждите на купувачите са толкова разнообразни, колкото и самите домове. Нека се задълбочим в основните тенденции, оформящи решенията на днешните взискателни купувачи на жилища.

Поколение Y (Millennials)

Поколението Y е демографска група чиито представители са родени в периода между началото на 80-те години на миналия век и средата на 90-те години. Те са в челните редици на настоящата вълна от купувачи на жилища. Тази демография е запозната с технологиите и променя пазара чрез изявена позиция за градския живот, ангажираността на общността и търсенето на модерни удобства. Поколение Y разчитат в голяма степен на технологиите, като използват виртуални обиколки и онлайн платформи, за да изследват потенциални домове, преди дори да влязат вътре. Ефективността, удобството и свързаността са водещи в техния списък с приоритети.

Поколение Z: Следващата вълна от купувачи на жилища

С появата на Поколение Z в сцената за закупуване на жилища се оформят нови тенденции. Устойчивостта и социалното съзнание заемат централно място. Купувачите на жилища от поколение Z са по-склонни да инвестират в екологични домове с енергийно ефективни функции. Технологиите остават водеща сила, оказвайки влияние върху решенията им и трансформирайки начина, по който взаимодействат с пазара на недвижими имоти.

Промени в дизайна и архитектурата

Съвременните купувачи на жилища поставят началото на ренесанс в дизайна и архитектурата. Търсенето на гъвкави и многофункционални пространства се увеличава. Домовете сега се представят като динамични среди, които безпроблемно се адаптират към променящите се нужди на собствениците.

Местоположението има значение

Постоянният дебат между градския и крайградския начин на живот продължава да влияе върху решенията за покупка на жилище. От една страна хората са привлечени от енергията, културното богатство и удобствата на градския живот. От друга обаче, крайградският живот предлага уединение в зелени площи, по-големи домове и тишина. Има и много купувачи, които търсят жилища в квартали предлагащи предимствата и на двата вида начин на живот.

Основни фактори за домашния офис

Промяната водеща към дистанционна работа постави акцент върху значението на home офиси или работа от вкъщи. Съвременните купувачи на жилища дават приоритет на функционалните и удобни работни пространства в домовете си. Дизайнът им включва елементи, които повишават производителността и отговарят на нарастващата тенденция за гъвкави работни условия. Домовете вече се оценяват не само за техните пространства, но и за потенциала да функционират като офис.

Устойчивост

Ангажиментът за устойчивост оформя решенията на купувачите на жилища. Налице е повишена осведоменост за въздействието върху околната среда, което води до нарастване на търсенето на екологични и енергийно ефективни домове. Функции като слънчеви панели и устойчиви строителни материали се превръщат в основни фактори в процеса на покупка на жилище.

Съображения и тенденции във финансирането

Финансовите възможности остават важно съображение за днешните купувачи на жилища. С растящите цени на недвижимите имоти, бюджетните ограничения често диктуват избора. Балансирането на финансовите средства с желанието за специфични удобства е деликатен момент, който определя пътя към покупката на жилище.

Виртуални обиколки и онлайн проучвания

Опитът при закупуване на жилище претърпява голяма трансформация с навлизането на технологиите. Виртуалните турове и онлайн проучванията се превърнаха в незаменими инструменти в арсенала на купувача. Днес хората разчитат на дигитални платформи, за да изследват имоти и да вземат решения. Въпреки че тази дигитална промяна предлага удобство, тя също така поставя предизвикателства, като подчертава необходимостта от баланс между онлайн проучване и физически посещения на имота.

 

От поколение Y оформящо пазара със своя технологичен подход до поколение Z, въвеждащо нова перспектива, съсредоточена върху устойчивостта, предпочитанията и приоритетите на днешните купувачи на жилища са толкова разнообразни, колкото и домовете, които търсят. Ключът се крие във възприемането на това разнообразие, разбирането на уникалните нужди на всяко поколение и непрекъснато променящия се пазар на недвижимите имоти.

СТАНИ РЕАЛИЗАТОР

Попълни твоите данни и изпрати CV, за да бъдеш част от Х отбора, а ние ще се свържем с теб за насрочване на интервю.