x-logo
Bulgarian real estate market history/имоти

История на българския пазар на недвижими имоти

 Публикувана на

История на българския пазар на недвижими имоти

 Публикувана на

Bulgarian real estate market history/имоти

Българският пазар на недвижими имоти определено е динамична среда, която често попада под светлините на прожекторите. Коментарите, беседите и публикациите, свързани с тази ниша са много разнопосочни, но както е известно на повечето от нас – най-често се коментират високите цени на имотите и презастрояването у нас.  А замисляли ли сте се, какво е представлявал пазарът на недвижими имоти преди и какво развитие всъщност е претърпял?

Пазарът на недвижими имоти в България може да се раздели условно на три съществени периода, които, разбира се, са обусловени основно от икономическото развитие на страната, което пък от своя страна е пряко свързано с политическото и управление.

Пазарът на недвижими имоти след Освобождението на България

През този период всичко в страната се урежда от държавата и недвижимите имоти не остават по-назад в това отношение. Няма безразборно купуване на имоти по желание на клиента, както и безразборно строителство. Жилищните имоти се продават на клиентите в зависимост от семейното им положение – колкото по-голямо семейство, толкова по-голям апартамент. И всичко това е било уредено със Закон – вид строителство, цена на квадратен метър, период за изпълнение на строежа и период, който купувача трябва да изчака, за да се сдобие със жилището си.

За самите имоти като архитектурни обекти можем да кажем, че са еднотипни – и интериорно, и екстериорно.

Преходът

Гореизброеното положение е и причина за състоянието на пазара на недвижими имоти в началото на 90-те години, а именно – ниско предлагане и високо търсене. А този период е известен у нас като преход. Преход към така наречената пазарна икономика, на която сме съвременници в момента. Един много объркан, динамичен и запомнящ се период, в който пазарът на недвижими имоти претърпява революционна за държавата промяна, тъй като самата икономика на държавата се променя. И така пазарът на недвижими имоти претърпя пълен обрат – голямо предлагане, но много ниско търсене от страна на обществото поради хиперинфлацията и ниските доходи. Всичко това от своя страна доведе до застой в развитието на тази ниша.

Пазарът на недвижими имоти след 2000г. до наши дни

От една страна, с приемането на България в НАТО (2004г.) и в Европейския съюз (2007г.), страната ни стана много по-достъпна и примамлива дестинация за чужденците. Това успя да изведе и пазарът на недвижими имоти на международно ниво, което привлече много чуждестранни инвеститори и купувачи и промени драстично състоянието на имотния пазар у нас. Със сигурност първото десетилетие на 21в. е периодът, в който тази ниша търпи най-много промени и най-голямо развитие. Впоследствие, световната икономическа криза отново завъртя колелото и нанесе сериозни промени на този пазар. Цените на имотите спаднаха драстично в сравнение с покачването, което претърпяха в началото на новото хилядолетие. Въпреки това обаче, средният ръст остава над 10% дори и като се вземе предвид кризата през 2008г.

Модерният пазар на недвижими имоти на кратко може да бъде характеризиран с достатъчно предлагане, сравнително високо търсене и по всеобщо мнение на специалисти – по-скоро високи цени на квадратен метър в сравнение с тези от отминалите години, съобразно икономическата обстановка за конкретния период.

ДРУГИ НОВИНИ

жилища

Съвети за по-млади купувачи на жилища: Как да превърнете мечтата си в реалност

Напускането на родителската къща е един специален период от живота на всеки човек, който е обвързан както с много положителни емоции, така и с напрежение около неизвестното – къде ще живея, с кого ще живея, ще успея ли да си закупя жилище или да си намеря апартамент под наем, който да отговаря както на бюджета, така и на изискванията ми… и много, много други въпроси, които възникват един след друг със страшна скорост.

Разбира се, всички въпроси си имат лесни и логични отговори, ако вместо да се тревожите за тях се допитате до правилните хора, а именно – реализаторите от XNVD, които са се специализирали в разрешаването на всякакви казуси, които вълнуват младите купувачи на имоти.

Специални съвети за специални хора: препоръки от XNVD за млади купувачи с големи амбиции

Да, няма да отречем, че закупуването на имот е по-рентабилна, логична и правилна в дългосрочен план инвестиция. Едва ли има някой, който не се е сблъсквал поне няколко пъти с теорията „по-добре месечна вноска за заем, отколкото за наем“. На теория – лесно, на практика – трябва да се обмисли доста по-задълбочено. Защо?

Разгледайте внимателно желанията и нуждите, които имате, когато става дума за закупуване на жилища

Какво означава това? Преценете добре ситуацията, в която се намирате и се опитайте да планирате. Представете си къде бихте искали да живеете и преценете дали сте тип човек, който би се установил с лекота на едно определено място, или притежавате по-скоро авантюристичен тип характер и бихте обиколили България в рамките на няколко години, бягайки от скуката. Ако вашите желания и нужди са по-скоро на етап приключения, отложете закупуването на имот и се насочете към наем, защото това е вариантът, който е по-малко ангажиращ и е по-подходящ за млади хора, които все още не са решили да се установят на едно място.

В случай, че сте от хората, за които домът е и място за живеене, и офис и парти център – закупуването е най-логичната и добра инвестиция, която можете да направите. Да, със сигурност няма да е лесно в началото, но реализаторите от XNVD ще ви покажат, че далеч не е и толкова трудно, невъзможно и страшно. Нека разгледаме върху какво би било редно да се фокусирате преди да направите първите основни стъпки с цел покупка на жилище:

Студентски живот – сладък живот… не се лишавайте от тази широкоспектърна възможност. Класическите 4 години на българския студент са начин както да създадете незабравими спомени с приятели и колеги, така и да си спестите доста средства, които впоследствие да инвестирате в собствен имот. Как? Много лесно – живеейки с приятели и/или колеги за определен период от време. Един чудесен начин, който ще ви помогне да имате добър старт, когато дойде моментът за закупуване на имот.

Допитайте се до реализаторите от XNVD

Защото те са хората, които следят пазара на недвижими имоти, тенденциите в сферата, запознати са с подводните камъни и могат да ви дадат отговори на много важни и съществени въпроси, които да променят изцяло плана за действие:

  • Сега ли е подходящият момент за закупуване на имот?
  • В кой квартал е най-изгодно да се закупи жилище?
  • Струва ли си наистина да се закупи точно този имот на точно тази цена?
  • Кое е по-изгодно в конкретния случай – покупка или наем?

… както и много, много други специфични неща, с които ще се сблъскате, когато навлезете във фазата „ще живея сам!“

имоти

Най-честите причини, поради които хората продават имоти

Голяма крачка е да решите да продадете имота си, особено ако става дума за дома ви. Това означава да преместите семейството си от обичания дом, в нов и напълно непознат. Или пък да смените изцяло местоположението на офиса си, администрацията на сградата си… Изобщо продажбата на недвижим имот, било то обитаем или не, семейно или наследствено жилище, понякога може да окаже доста сериозен дискомфорт или пък напълно обратното – повод за радост, за дълго чакана промяна или нова придобивка.

Казано накратко, зад това променящо живота решение обикновено има убедителна причина и интересното е, че проучванията показват, че все пак са необходими приблизително две години от идеята за продажба до действителното решение да пуснете имота си на пазара.

Кои са най-честите причини за продажба на жилищен имот?

  1. Преместване

Разбира се, преместването води класацията. На хората им се налага да променят местоживеенето си поради различни причини. Може да им е била предложена по-добра работа в друга част на страната; може да им се наложи да се преместят в район за по-добро/по-подходящо училище за техните деца; може да се наложи да се преместят по-близо до възрастните си родители или с цел да намалят продължителността на пътуването си до работа.

Която и да е от гореупоменатите причини, тя често води до продажба на настоящия имот и закупуване на нов.

  1. Нарастване на семейството

Щастливи моменти като появата на деца в семейството често се оказват причина за продажба на текущото жилище, тъй като малчуганите имат нужда от собствени стаи. Първоначалното „ергенско“ апартаментче е напълно достатъчно за влюбена двойка, но с раждането на децата то се оказва не само малко, но и крайно неподходящо за отглеждане на бебета и подрастващи.

  1. Отлитането на децата от семейното гнездо

Когато родителите останат отново сами, защото децата им са поели по своя път, те намират за безпредметно да поддържат голям имот, който има нужда от много повече ресурси – както финансови, така и времеви. В голяма част от тези случаи, хората избират да продадат имота си и да си закупят по-малък, който да отговаря на нуждите към определения етап от живота им.

  1. Промяна в начина на живот

Тук можем да акцентираме върху два варианта:  преместване от града в селото  / преместване от селото в града.

И колкото и неочаквано да е, преместване от града в селото или в значително по-малки градчета се оказва все по-предпочитания начин на живот, въпреки че до много скоро тенденциите бяха в обратна посока.

Най-често се наблюдава при двойки, които създават семейства и се местят от оживен град в район, където децата им могат да имат по-голяма градина, в която да тичат, и където парите от продажбата на техния компактен градски имот могат да им купят много по-голям дом.

Но не само младите семейства предприемат този ход. По-възрастните двойки, в пенсионна възраст, често избират да се отдалечат от натоварения градски живот, за да живеят по-спокойно.

Разбира се,  при други наблюдаваме и обратната тенденция – те избират да се преместят в голям и оживен град, който до скоро не е бил подходящ за тях по ред причини – деца, установена работа и др.

  1. Освобождаване на собствен капитал

Често наблюдавано по разнообразни прични, това е една от най-често срещаните ситуации, когато става въпрос за продажба на имот. Голяма част от хората избират да продадат голямото си жилище или къща, а много често и наследствени имоти, които се предполага, че няма да бъдат обитавани, за да освободят средства, които да използват за други цели – покупка на по-изгоден имот, екскурзия, инвестиция.

СТАНИ РЕАЛИЗАТОР

Попълни твоите данни и изпрати CV, за да бъдеш част от Х отбора, а ние ще се свържем с теб за насрочване на интервю.