x-logo
Възходът на умните домове в България: Поглед в бъдещето

Възходът на умните домове в България: Поглед в бъдещето

 Публикувана на

Възходът на умните домове в България: Поглед в бъдещето

 Публикувана на

Възходът на умните домове в България: Поглед в бъдещето

Развитието на технологиите оказва влияние на всяка една сфера от живота ни и се намесва дори и в области, в които не сме очаквали, че може да има каквато и да е форма на дигитализация. И въпреки че някои иновации на пръв поглед ни изглеждат излишни, безмислени и дори налудничави, то впоследствие се оказва, че удобството, което създават е неповторимо! В това число влизат и умните домове, познати повече с израза “smart home”, които все повече печелят вниманието на съвременния човек.

Умните домове са едни от водещите предпочитания в нашето съвремие и търпят абсолютен възход на пазара за недвижими имоти. Те са предпочитани както когато говорим за покупка, така и когато става въпрос за наемане на жилище.

По своята същност, умните домове представляват жилища, обзаведени и оборудвани със смарт уреди и устройства, които улесняват многократно ежедневието на човека. И тъй като тази технологична сфера расте с огромни темпове, към днешна дата можем да станем свидетели на богат асортимент от смарт джаджи и уреди за дома, за които дори не сме предполагали, че могат да съществуват.

В един умен дом, често всички смарт устройства и уреди имат връзка помежду си и са управляеми посредством смартфон, което дава възможност на хората, които обитават това жилище, за отдалечен достъп до дома. Какво имаме предвид? Ето няколко основни примера за уреди и джаджи, които присъстват в умните къщи:

 • Климатик или пък прахосмукачка с функция Wi-Fi, които можете да включите или изключите докато сте на работа, на почивка или просто си лежите на дивана;
 • Готварска печка, хладилник, съдомиялна, пералня или сушилня, които можете да управлявате през смартфона си;
 • Осветителни тела от ново поколение, които се включват и изключват сами, имат таймер и настройки за енергийна ефективност;
 • Безжично видеонаблюдение, което управлявате през смартфона си и разполагате с видеозаписи и известия при движение, отваряне на врати и прозорци;
 • Смарт телевизори, които можете да управлявате с гласови команди от всяка една точка на дома си;
 • Сензорни ключове за осветление, смарт контакти, разклонители и др.

Защо умните „smart” домове са все по-предпочитани и какви са техните предимства?

За много хора това е просто поредната „глезотия“ или пък излишен разход, докато не се сблъскат с удобствата на смарт домовете от първо лице. Тези жилища дават възможност за по-бързо, по-лесно и в пъти по-достъпно обслужване на дома и създаване на личен комфорт. В едно забързано ежедневие като това, което води всеки съвременен човек, функциите на смарт домовете определено са форма на облекчение, тъй като спестяват време, усилия, нерви и ресурс. Освен това, чрез смарт системите за сигурност, пожаробезопасност и всякакви други системи за навременно известяване, вие можете да предпазите дома си от пожар, наводнение или пък да изключите уред, който сте забравили включен дори и докато пътувате към работното си място. Смарт домовете са не само удобни, но и полезни, а инвестицията в такива устройства и такъв имот са стъпка напред в бъдещето.

Проучванията на пазара на недвижими имоти и изследването на тенденциите в покупките на жилища, проведени от реализаторите на XNVD показват, че процентите на закупени умни домове нарастват многократно в последните години, което сочи, че те се превръщат в тенденцията на XXI век!

ДРУГИ НОВИНИ

жилища

Съвети за по-млади купувачи на жилища: Как да превърнете мечтата си в реалност

Напускането на родителската къща е един специален период от живота на всеки човек, който е обвързан както с много положителни емоции, така и с напрежение около неизвестното – къде ще живея, с кого ще живея, ще успея ли да си закупя жилище или да си намеря апартамент под наем, който да отговаря както на бюджета, така и на изискванията ми… и много, много други въпроси, които възникват един след друг със страшна скорост.

Разбира се, всички въпроси си имат лесни и логични отговори, ако вместо да се тревожите за тях се допитате до правилните хора, а именно – реализаторите от XNVD, които са се специализирали в разрешаването на всякакви казуси, които вълнуват младите купувачи на имоти.

Специални съвети за специални хора: препоръки от XNVD за млади купувачи с големи амбиции

Да, няма да отречем, че закупуването на имот е по-рентабилна, логична и правилна в дългосрочен план инвестиция. Едва ли има някой, който не се е сблъсквал поне няколко пъти с теорията „по-добре месечна вноска за заем, отколкото за наем“. На теория – лесно, на практика – трябва да се обмисли доста по-задълбочено. Защо?

Разгледайте внимателно желанията и нуждите, които имате, когато става дума за закупуване на жилища

Какво означава това? Преценете добре ситуацията, в която се намирате и се опитайте да планирате. Представете си къде бихте искали да живеете и преценете дали сте тип човек, който би се установил с лекота на едно определено място, или притежавате по-скоро авантюристичен тип характер и бихте обиколили България в рамките на няколко години, бягайки от скуката. Ако вашите желания и нужди са по-скоро на етап приключения, отложете закупуването на имот и се насочете към наем, защото това е вариантът, който е по-малко ангажиращ и е по-подходящ за млади хора, които все още не са решили да се установят на едно място.

В случай, че сте от хората, за които домът е и място за живеене, и офис и парти център – закупуването е най-логичната и добра инвестиция, която можете да направите. Да, със сигурност няма да е лесно в началото, но реализаторите от XNVD ще ви покажат, че далеч не е и толкова трудно, невъзможно и страшно. Нека разгледаме върху какво би било редно да се фокусирате преди да направите първите основни стъпки с цел покупка на жилище:

Студентски живот – сладък живот… не се лишавайте от тази широкоспектърна възможност. Класическите 4 години на българския студент са начин както да създадете незабравими спомени с приятели и колеги, така и да си спестите доста средства, които впоследствие да инвестирате в собствен имот. Как? Много лесно – живеейки с приятели и/или колеги за определен период от време. Един чудесен начин, който ще ви помогне да имате добър старт, когато дойде моментът за закупуване на имот.

Допитайте се до реализаторите от XNVD

Защото те са хората, които следят пазара на недвижими имоти, тенденциите в сферата, запознати са с подводните камъни и могат да ви дадат отговори на много важни и съществени въпроси, които да променят изцяло плана за действие:

 • Сега ли е подходящият момент за закупуване на имот?
 • В кой квартал е най-изгодно да се закупи жилище?
 • Струва ли си наистина да се закупи точно този имот на точно тази цена?
 • Кое е по-изгодно в конкретния случай – покупка или наем?

… както и много, много други специфични неща, с които ще се сблъскате, когато навлезете във фазата „ще живея сам!“

имоти

Най-честите причини, поради които хората продават имоти

Голяма крачка е да решите да продадете имота си, особено ако става дума за дома ви. Това означава да преместите семейството си от обичания дом, в нов и напълно непознат. Или пък да смените изцяло местоположението на офиса си, администрацията на сградата си… Изобщо продажбата на недвижим имот, било то обитаем или не, семейно или наследствено жилище, понякога може да окаже доста сериозен дискомфорт или пък напълно обратното – повод за радост, за дълго чакана промяна или нова придобивка.

Казано накратко, зад това променящо живота решение обикновено има убедителна причина и интересното е, че проучванията показват, че все пак са необходими приблизително две години от идеята за продажба до действителното решение да пуснете имота си на пазара.

Кои са най-честите причини за продажба на жилищен имот?

 1. Преместване

Разбира се, преместването води класацията. На хората им се налага да променят местоживеенето си поради различни причини. Може да им е била предложена по-добра работа в друга част на страната; може да им се наложи да се преместят в район за по-добро/по-подходящо училище за техните деца; може да се наложи да се преместят по-близо до възрастните си родители или с цел да намалят продължителността на пътуването си до работа.

Която и да е от гореупоменатите причини, тя често води до продажба на настоящия имот и закупуване на нов.

 1. Нарастване на семейството

Щастливи моменти като появата на деца в семейството често се оказват причина за продажба на текущото жилище, тъй като малчуганите имат нужда от собствени стаи. Първоначалното „ергенско“ апартаментче е напълно достатъчно за влюбена двойка, но с раждането на децата то се оказва не само малко, но и крайно неподходящо за отглеждане на бебета и подрастващи.

 1. Отлитането на децата от семейното гнездо

Когато родителите останат отново сами, защото децата им са поели по своя път, те намират за безпредметно да поддържат голям имот, който има нужда от много повече ресурси – както финансови, така и времеви. В голяма част от тези случаи, хората избират да продадат имота си и да си закупят по-малък, който да отговаря на нуждите към определения етап от живота им.

 1. Промяна в начина на живот

Тук можем да акцентираме върху два варианта:  преместване от града в селото  / преместване от селото в града.

И колкото и неочаквано да е, преместване от града в селото или в значително по-малки градчета се оказва все по-предпочитания начин на живот, въпреки че до много скоро тенденциите бяха в обратна посока.

Най-често се наблюдава при двойки, които създават семейства и се местят от оживен град в район, където децата им могат да имат по-голяма градина, в която да тичат, и където парите от продажбата на техния компактен градски имот могат да им купят много по-голям дом.

Но не само младите семейства предприемат този ход. По-възрастните двойки, в пенсионна възраст, често избират да се отдалечат от натоварения градски живот, за да живеят по-спокойно.

Разбира се,  при други наблюдаваме и обратната тенденция – те избират да се преместят в голям и оживен град, който до скоро не е бил подходящ за тях по ред причини – деца, установена работа и др.

 1. Освобождаване на собствен капитал

Често наблюдавано по разнообразни прични, това е една от най-често срещаните ситуации, когато става въпрос за продажба на имот. Голяма част от хората избират да продадат голямото си жилище или къща, а много често и наследствени имоти, които се предполага, че няма да бъдат обитавани, за да освободят средства, които да използват за други цели – покупка на по-изгоден имот, екскурзия, инвестиция.

СТАНИ РЕАЛИЗАТОР

Попълни твоите данни и изпрати CV, за да бъдеш част от Х отбора, а ние ще се свържем с теб за насрочване на интервю.