x-logo
Важна ли е застраховката на имота?

Важна ли е застраховката на имота?

 Публикувана на

Важна ли е застраховката на имота?

 Публикувана на

Важна ли е застраховката на имота?

Голяма част от купувачите на имот свързват застраховките на недвижими имоти с нещо, което са принудени да направят, тъй като е задължително перо от ипотечния кредит. Рядко застраховките на имоти се разглеждат като необходимост и като нещо, което трябва да бъде приоритет дори и да не става въпрос за ипотека и договор с банката.

Застраховката на имот е инвестиция, която поемате, за да защитите дома и семейния си комфорт

Предлага се в две различни форми:

 • застраховка на сгради
 • застраховка на съдържанието

но можете да изберете цялостен план, който ще включва и двете. Застраховката на дома ви предлага определена сума на покритие, която можете да използвате, за да възстановите дома си, ако се случи бедствие.

Вашият дом е най-ценното нещо, което притежавате и много от вас вероятно са прекарали години в спестяване за него. Без застраховка е малко вероятно да можете да си позволите да поправите всякакви щети, които биха възникнали, ако се случи пожар или наводнение.

Природните бедствия могат да опустошат дома ви и реконструкцията никога не е лесна задача. Дори районът, в който живеете, да не е предразположен към сериозни природни катаклизми и непредсказуемо метеорологично време, природата винаги може да ни изненада. Така че, докато бедствия като наводнение, земетресение, буря и други понякога не могат да бъдат предотвратени или дори напълно предвидени, все пак е важно да защитите дома си със застраховка на сгради и съдържание, която включва покритие за такова събитие.

Освен застраховката на самата сграда е добре да се уверите, че имате застраховка на съдържанието в имота ви, която да покрие вашите ценни вещи като бижута, картини или мебели. Всички застрахователни полици са различни и винаги трябва внимателно да проверявате дребния шрифт, за да сте сигурни, че знаете какво сте покрили, но като цяло:

 • Стандартната полица трябва да покрива щети при пожар, вятър, градушка, експлозия, щети от дим и щети, причинени от престъпна дейност като вандализъм.
 • Застраховката на сгради покрива структурата на имота, включително подове, боядисани стени, тела и фитинги, които са неща като радиатори, вани и душове.
 • Застраховката на съдържанието покрива всички предмети във вашия дом: лаптопи, електрически уреди, мебели, бижута, картини и т.н. Някои полици включват също велосипеди и мобилни телефони.
 • Застраховката на съдържанието също ще включва пожар и кражба с взлом. Може също така да покрие случайна повреда и кражба на предмети, когато сте далеч от дома си.

Важно! Документите, които са част от вашата застрахователна полица може да не са най-вълнуващото четиво, но е най-добре да проверите полицата си, за да знаете и разберете за какво сте обезпечени, какво е изключено, както и какви са вашите права и отговорности. Както повечето неща, най-добре е да проверите всичко, за което не сте сигурни или не разбирате напълно от самото начало, вместо да рискувате някакви проблеми по-нататък, ако трябва да подадете иск. Не се колебайте да попитате застрахователя си за всички точки и подробности, които са ви неясни или по някаква причина не са описани в документите.

Разбира се, когато говорим за застраховка на имот е важно да знаете, че същите приоритетни точки важат и при застраховането на административни сгради – офиси, магазини и др. При тях има и други особености, които застрахователят ще ви разясни, но за да бъдете напълно спокойни, че бизнесът ви е обезпечен от гледна точка причиняване на щети от вандализъм и природни бедствия, не се колебайте да инвестирате част от печалбата си в застраховка, защото застрахователната компания ще покрие щетите от непредвидени обстоятелства и това ще ви спести много излишни разходи!

ДРУГИ НОВИНИ

жилища

Съвети за по-млади купувачи на жилища: Как да превърнете мечтата си в реалност

Напускането на родителската къща е един специален период от живота на всеки човек, който е обвързан както с много положителни емоции, така и с напрежение около неизвестното – къде ще живея, с кого ще живея, ще успея ли да си закупя жилище или да си намеря апартамент под наем, който да отговаря както на бюджета, така и на изискванията ми… и много, много други въпроси, които възникват един след друг със страшна скорост.

Разбира се, всички въпроси си имат лесни и логични отговори, ако вместо да се тревожите за тях се допитате до правилните хора, а именно – реализаторите от XNVD, които са се специализирали в разрешаването на всякакви казуси, които вълнуват младите купувачи на имоти.

Специални съвети за специални хора: препоръки от XNVD за млади купувачи с големи амбиции

Да, няма да отречем, че закупуването на имот е по-рентабилна, логична и правилна в дългосрочен план инвестиция. Едва ли има някой, който не се е сблъсквал поне няколко пъти с теорията „по-добре месечна вноска за заем, отколкото за наем“. На теория – лесно, на практика – трябва да се обмисли доста по-задълбочено. Защо?

Разгледайте внимателно желанията и нуждите, които имате, когато става дума за закупуване на жилища

Какво означава това? Преценете добре ситуацията, в която се намирате и се опитайте да планирате. Представете си къде бихте искали да живеете и преценете дали сте тип човек, който би се установил с лекота на едно определено място, или притежавате по-скоро авантюристичен тип характер и бихте обиколили България в рамките на няколко години, бягайки от скуката. Ако вашите желания и нужди са по-скоро на етап приключения, отложете закупуването на имот и се насочете към наем, защото това е вариантът, който е по-малко ангажиращ и е по-подходящ за млади хора, които все още не са решили да се установят на едно място.

В случай, че сте от хората, за които домът е и място за живеене, и офис и парти център – закупуването е най-логичната и добра инвестиция, която можете да направите. Да, със сигурност няма да е лесно в началото, но реализаторите от XNVD ще ви покажат, че далеч не е и толкова трудно, невъзможно и страшно. Нека разгледаме върху какво би било редно да се фокусирате преди да направите първите основни стъпки с цел покупка на жилище:

Студентски живот – сладък живот… не се лишавайте от тази широкоспектърна възможност. Класическите 4 години на българския студент са начин както да създадете незабравими спомени с приятели и колеги, така и да си спестите доста средства, които впоследствие да инвестирате в собствен имот. Как? Много лесно – живеейки с приятели и/или колеги за определен период от време. Един чудесен начин, който ще ви помогне да имате добър старт, когато дойде моментът за закупуване на имот.

Допитайте се до реализаторите от XNVD

Защото те са хората, които следят пазара на недвижими имоти, тенденциите в сферата, запознати са с подводните камъни и могат да ви дадат отговори на много важни и съществени въпроси, които да променят изцяло плана за действие:

 • Сега ли е подходящият момент за закупуване на имот?
 • В кой квартал е най-изгодно да се закупи жилище?
 • Струва ли си наистина да се закупи точно този имот на точно тази цена?
 • Кое е по-изгодно в конкретния случай – покупка или наем?

… както и много, много други специфични неща, с които ще се сблъскате, когато навлезете във фазата „ще живея сам!“

имоти

Най-честите причини, поради които хората продават имоти

Голяма крачка е да решите да продадете имота си, особено ако става дума за дома ви. Това означава да преместите семейството си от обичания дом, в нов и напълно непознат. Или пък да смените изцяло местоположението на офиса си, администрацията на сградата си… Изобщо продажбата на недвижим имот, било то обитаем или не, семейно или наследствено жилище, понякога може да окаже доста сериозен дискомфорт или пък напълно обратното – повод за радост, за дълго чакана промяна или нова придобивка.

Казано накратко, зад това променящо живота решение обикновено има убедителна причина и интересното е, че проучванията показват, че все пак са необходими приблизително две години от идеята за продажба до действителното решение да пуснете имота си на пазара.

Кои са най-честите причини за продажба на жилищен имот?

 1. Преместване

Разбира се, преместването води класацията. На хората им се налага да променят местоживеенето си поради различни причини. Може да им е била предложена по-добра работа в друга част на страната; може да им се наложи да се преместят в район за по-добро/по-подходящо училище за техните деца; може да се наложи да се преместят по-близо до възрастните си родители или с цел да намалят продължителността на пътуването си до работа.

Която и да е от гореупоменатите причини, тя често води до продажба на настоящия имот и закупуване на нов.

 1. Нарастване на семейството

Щастливи моменти като появата на деца в семейството често се оказват причина за продажба на текущото жилище, тъй като малчуганите имат нужда от собствени стаи. Първоначалното „ергенско“ апартаментче е напълно достатъчно за влюбена двойка, но с раждането на децата то се оказва не само малко, но и крайно неподходящо за отглеждане на бебета и подрастващи.

 1. Отлитането на децата от семейното гнездо

Когато родителите останат отново сами, защото децата им са поели по своя път, те намират за безпредметно да поддържат голям имот, който има нужда от много повече ресурси – както финансови, така и времеви. В голяма част от тези случаи, хората избират да продадат имота си и да си закупят по-малък, който да отговаря на нуждите към определения етап от живота им.

 1. Промяна в начина на живот

Тук можем да акцентираме върху два варианта:  преместване от града в селото  / преместване от селото в града.

И колкото и неочаквано да е, преместване от града в селото или в значително по-малки градчета се оказва все по-предпочитания начин на живот, въпреки че до много скоро тенденциите бяха в обратна посока.

Най-често се наблюдава при двойки, които създават семейства и се местят от оживен град в район, където децата им могат да имат по-голяма градина, в която да тичат, и където парите от продажбата на техния компактен градски имот могат да им купят много по-голям дом.

Но не само младите семейства предприемат този ход. По-възрастните двойки, в пенсионна възраст, често избират да се отдалечат от натоварения градски живот, за да живеят по-спокойно.

Разбира се,  при други наблюдаваме и обратната тенденция – те избират да се преместят в голям и оживен град, който до скоро не е бил подходящ за тях по ред причини – деца, установена работа и др.

 1. Освобождаване на собствен капитал

Често наблюдавано по разнообразни прични, това е една от най-често срещаните ситуации, когато става въпрос за продажба на имот. Голяма част от хората избират да продадат голямото си жилище или къща, а много често и наследствени имоти, които се предполага, че няма да бъдат обитавани, за да освободят средства, които да използват за други цели – покупка на по-изгоден имот, екскурзия, инвестиция.

СТАНИ РЕАЛИЗАТОР

Попълни твоите данни и изпрати CV, за да бъдеш част от Х отбора, а ние ще се свържем с теб за насрочване на интервю.